Maisterintutkielma puunkorjuun hiilijalanjäljestä

Puunkorjuuyritysten toimintaan liittyvät ympäristövaikutukset ovat herättäneet kasvavaa kiinnostusta. Koneyrittäjien liitto tilasi Jooseppi Äijälältä maisterintutkielman selvittämään puunkorjuuyritysten hiilijalanjäljen muodostumista ja sen suuruutta. Tutkimuksen tavoitteena oli antaa kattava kuva puunkorjuun ympäristövaikutuksista ja tarjota tietoa mahdollisista vähennysstrategioista. Tutkimus on julkaistu joulukuussa 2022.

Vaikka puunkorjuukoneiden polttoaineista aiheutuvat päästöt ovat olleet suhteellisen hyvin tunnettuja, muiden nesteiden ja aineiden sekä koneiden siirtojen ja työmatkojen päästöjen vaikutus on jäänyt vähemmälle tutkimukselle.

Tutkimus toteutettiin keräämällä neljän puunkorjuuyrityksen tiedot tarvittavista aineista sekä energian kulutustiedot ja hakkuu- ja lähikuljetustuotokset vuodelta 2021. Hiilijalanjälki laskettiin konekohtaisesti hakattua ja ajettua kuutiometriä kohden. Aineisto käsitti yhteensä 16 hakkuukonetta ja yhdeksän kuormatraktoria sekä viisi kaivinkonetta.

Tulokset osoittivat, että puunkorjuuyritysten päästöistä 82 % aiheutui koneiden käyttämästä polttoöljystä. Työmatkojen osuus oli 6 %, kantourean käyttö 5 % ja koneiden siirrot 5 %. Muiden päivittäin käytettävien nesteiden osuus oli 1 %. Kantourean osuus oli merkittävä, sillä kantoureaa käyttäneillä hakkuukoneilla 9 % päästöistä aiheutui kantourean käytöstä.

Kuva: Jooseppi Äijälä, 2022

Tutkimuksen perusteella uusiutuvien polttoaineiden käyttö tai kulutuksen vähentäminen ovat tehokkaita tapoja vähentää päästöjä. Tutkimus osoitti myös, että puunkorjuun tuntituotoksella on suuri vaikutus puunkorjuun päästöihin. Tehtyä puukuutiometriä kohden hakkuukoneiden ja kuormatraktoreiden päästöt vaihtelivat merkittävästi. Tämä korostaa puunkorjuun tehokkuuden merkitystä ympäristöystävällisemmän toiminnan saavuttamisessa.

Kokonaisuudessaan tutkimus tarjoaa arvokasta tietoa puunkorjuuyritysten ympäristövaikutuksista ja mahdollisuuksista niiden vähentämiseen. Tehokkaampien käytäntöjen ja uusiutuvien energialähteiden hyödyntäminen edistävät kestävää puunkorjuutoimintaa ja vähentävät hiilijalanjälkeä.

Yksi hyvä ja tehokas keino aloittaa puunkorjuun hiilijalanjäljen pienentäminen on vaihtaa kantourea biologiseen Rotstop® harmaaorvakka-liuokseen, jonka hiilijalanjälki on tutkitusti yli 900 kertaa ureaa pienempi. Kaikilla tutkimukseen osallistuneilla yrityksillä oli käytössä kantourea.

Jooseppi Äijälän maisterintutkielma: